Vintersurf med Angelica Stoehr

Publicerat av Evelina Rönnbäck den

Vi må vara mitt i vintern, där snön ligger både bakom och framför oss, men det betyder inte att du som surfare behöver glömma bort surfen helt. För många surfare är denna period en fantastisk tid i vattnet, om än kylan är ett faktum. Vi har pratat med surfaren Angelica Stoehr som gärna beger sig ut bland vågorna oavsett säsong. Hör henne berätta om vad som lockar med just vintersurfen för henne.

Att surfa på vintern är såklart väldigt speciellt. Det är kanske inte det första en tänker på när en talar om just surf. Många reser ofta iväg under vintertiden för att nå varmare breddgrader medan andra faktiskt uppskattar fördelarna med att surfa på just vintern. Beroende på var du bor i Sverige kan möjligheterna för surf se olika ut. Många gånger fryser isarna under vintrarna, men om inte brukar havet faktiskt kunna bjuda på en och annan clean dag i en oftast rätt enslig lineup. I andra länder – inte minst runt om bland Europas surfmeckan är säsongen för big wave surfing det som kanske är mest aktuellt.

Med andra ord, det finns många olika sätt att fortsätta surfa även under vintern. Det krävs såklart lite extra från surfaren. Det gäller att vara både fysiskt, mentalt och strategiskt redo. Men om du någon gång har fått upp ögonen för just vintersurf – då vet du också vad det innebär att njuta av det äventyr vintersurfen bjuder på.

Angelica Stoehr är en surfglad tjej som ofta syns på brädan både i Sverige och utanför, vinter som sommar. Vi passade på att ställa lite frågor till henne, lite extra nyfikna på just vintersurf :).

Jag är från Stockholm men bor i Umeå sen många år tillbaka. Jobbar som optimeringsingenjör och är en surf -, snowboard – och handarbetsfantast. Katter gillar jag ju också, kanske är och snuddar på crazy enligt vissa.

Jag började surfa 2012 på Torö (på en allt för liten bräda, klassiskt misstag). Hmm, beror på hur man definierar hemmabryt…Både Umeå och Stockholm är hemma för mig så Torö om jag är i Stockholm. I Umeå har jag många hemmabryt haha, lite mer valmöjligheter här på spots, det är prognosen som styr beroende på vindarnas riktning, styrka mm. Surfspots är lite som svampställen. Jag brukar säga att jag surfar på Salusand, då slipper man slingra sig ur följdfrågor. Det är intressant det där, dom som oftast är mest nyfikna är icke-surfare.

Mind-surfing varje dag, fniss. Nej men jag har surfat varje prognos som varit under höst och vinter men dom senaste prognoserna har isen satt sina käppar i hjulen…suck (enda nackdelen med Norrland).

Det är något härligt med mörkt och kallt vatten. Sen är det ju förstås mindre folk i vattnet jämfört med utomlands, en crowd kan förstöra så mycket njutning för mig, extremt folkskygg i vattnet. Man får uppleva så många mäktiga väder och ögonblick som jag inte skulle ha upplevt utan vintersurf. Är inte så imponerad av palmer och sand. Men det handlar ju också om suget av att alltid vilja surfa. Skulle jag endast surfa sommartid i Sverige då blir det inte mycket action. Höst och vinter i Sverige är hetaste perioden, beroende på var man befinner sig i landet.

Enormt mycket. Gud vad tråkigt livet skulle vara utan att vara besatt av nånting. Man har ju som rutin att kolla prognoser dagligen, är det vindar på ingång så löser man det.

Se till att ha bra utrustning i vattnet, det kan förstöra så mycket att sitta och frysa när man är i vattnet. Välja en bräda som passar sin nivå, som jag nämnde tidigare är ett vanligt misstag att man har för liten bräda. Lära sig att läsa vågorna, vara aktiv i vattnet för att ligga på rätt plats men framförallt, vässa armbågarna och ta för sig, det är ingen som kommer ge bort en våg för skojs skull. Ha kul!!! 🥳


0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *