Lär dig hur du checkar lavinkunskapen med WSAS

Publicerat av Evelina Rönnbäck den

Kittelfjäll, åkare Emma Steneberg Foto: Evelina Rönnbäck

Visst älskar vi puder? Och visst är vi taggade på en vinter som förhoppningsvis innebär massor med göttiga svängar i djupsnön? Vi vill dock passa på med en heads up inför stundande vinter kring att checka in med dig själv och dina vänner, så att ni också är redo för att tackla snön med den lavinkunskap som också krävs för dig som gillar att vara ute på fjället. Vi fick lite tips och tankar för dig som vill lära dig mer eller som är intresserad av lavinbranschen, från Jenny Råghall via nätverket WSAS – Women in Snow and Avalanche Safety Sweden.

Fri- och turåkning blir alltmer populärt, fler och fler människor beger sig till backcountryn för att få åka de härliga orörda puderfälten. Med all rätt, det finns kanske få saker för en åkare som är så härligt som att snorkla i just nysnö på det här viset?

Tyvärr kommer denna åkning inte alltid helt utan risker, inte minst gällande risker för laviner. Oavsett om du befinner dig mitt ute i ingenstans eller inom en resort utanför markerade och patrullerade pister kan olyckan vara framme . Att därför ha grundläggande kunskap kring lavinsäkerhet kan vara helt avgörande i skillnaden mellan liv och död. Med information och utbildning kan du börja identifiera var och varför lavin uppstår och hur du gör för att undvika riskfyllda situationer.

Lavinexperten och fjällräddaren Jenny Råghall är en av initiativtagarna till föreningen Women in Snow and Avalanche Safety (WSAS) – Sweden, som är ett nätverk som arbetar för att lyfta och få fler kvinnor och ickebinära in i branschen, samt få fler att stanna kvar i den. Vi fick möjligheten att ställa några frågor till Jenny 😊

Jenny Råghall, Ordförande i Women in Snow and Avalanche Safety (WSAS)
Jenny Råghall, Ordförande i WSAS

WSAS arbetar för att få fler kvinnliga och ickebinära kollegor. Både nya och att de vi redan har ska bli kvar i snö-och lavinsäkerhetsbranschen. Själva arbetet handlar om att medvetandegörande om de risker som kommer med ojämställda arbetsgrupper, men även att inspirera, peppa och lyfta kvinnor och ickebinära. Vi har föreläsningar, ett mentorskapsprogram, prova-på-dagar och ett välbehövligt separatistiskt forum där kvinnor och ickebinära får dela sina erfarenheter.

  1. Lär dig mer. Av erfarna vänner eller gå en kurs
  2. Lavinsäkerhetsutrustning är A och O om du ska åka i brant terräng. Se till att du har övat så pass mycket att du är förberedd för worst case scenario.
  3. Läs lavinprognosen och lär dig använda den som ett beslutsunderlag.
  4. Öva på terräng, terräng, terräng. Och att anpassa terrängval till rådande lavinförhållanden. Man kan åka brant, men inte alla dagar! 
  5. Kommunicera med dina åkkamrater om lavin-och väderförhållanden. Före, under och efter en dag på fjället.

Är du nyfiken på ett jobb inom snö- och lavinbranschen rekommenderar jag att gå med i den slutna Facebookgruppen Women in Snow and Avalanche Safety Sweden, där det finns en hel del information och tips. Vi tar även emot ansökningar löpande till vårt mentorskapsprogram, där den dedikerade kan få coachning på sin resa till ett hållbart yrkesliv inom branschen.

Boot packing och turåkning uppför Kobåset under Ride the Cow i Hemavan Foto: Evelina Rönnbäck

Vi hoppas att detta ska göra dig inspirerad och peppad att checka ryggsäcken fullpackad med både relevanta praktiska redskap men inte minst nyttig kunskap inför vinterns säsong för dig som gillar pudret. Är du intresserad av att veta mer kan du spana in WSAS hemsida där du kan läsa mer om deras arbete, hur du kan engagera dig och läsa mer om deras mentorsskapsprogram. Vi hoppas såklart att fler brudar är taggade på att ge sig in i lavinbranschen, men såklart också passar på att fylla din ryggsäck med så mycket lavinkunskap som möjligt inför vintern 😊

Tips på länkar att hålla koll på:

Hemsida WSAS

Lavinprognoser.se

Sveriges Lavinutbildningar – SVELAV

Fjällsäkerhetsrådet

Ta hand om dig & kör hårt!

Spana även in: ”Säsongstart Hemavan Open”, ”Köpa ny snowboard, vart börjar man?


0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *