Köpa ny snowboard, vart börjar man?

Publicerat av Sara Kingdom den

Nu är skidsäsongen här, äntligen. Det har snöat över 1 meter här i Umeå de senaste dagarna. Underbart puder att åka i. Ni kanske precis som jag har insett att det har blivit dags att köpa sig en ny snowboard. Under de senaste år tiondet har jag bott i länder med lite varmare klimat och inte åkt mer än bara någon dag här och där när jag varit hemma och hälsat på. När jag nu flyttat hem igen och säsongen har dragit igång damma jag av min gamla ”Sims” bräda från 90-talet och börja shredda. Även om den är sjukt retro och funkar absolut att åka på så känner jag att det är dags för en uppgradering. Snabbt lärde jag mig att det är inte så enkelt som att BARA köpa en ny snowboard. Nä, de ska tänkas på längd, bredd och tjocklek. Det ska också tänkas på hur jag vill åka. Är det snabbt och fartfyllt. Är det park eller kanske puder. Vill jag ha mycket popp eller något mitt i mellan. Så vart börjar man? Jag tänkte berätta lite om vad som kan vara bra att tänka på när du tänker köpa en ny snowboard.

Steg ett: åkstil

Det första jag tycker du ska göra är att tänka ut vilken typ av åkning du ska ha brädan till. Det finns flera typer av åkning och beroende på vart du vill åka finns det specifika snowboardmodeller för det.

Freeriding/All-mount snowboarding: Oftast de du åker som nybörjare. Du lär dig att åka allt över hela berget. Efter ett tag märker du vad du gillar och kan nièce in dig och se till att nästa bräda matchar den typen av åkning.

Freestyle: Åkning som involverar tricks. Det kan vara på boxar, rails, hopp, skog eller bara på platt mark. En freestyleåkare tillbringar mycket tid i parken. Det är väldigt kreativ åkning då fantasin är oändlig.

Puderåkning: åkning i nyfallen, oåkt snö, offpist. Det är inte alla dagar på säsongen du kan åka detta, om du nu inte letar dig upp i bergen där ingen har varit. Jag tycker de ger en härlig känsla som att åka på vatten, du bara flyter fram på pudersnön.

Splitboarding: För de som älskar äventyr som involverar att bestiga berg och åka ned för dem. Här har du hjälp av en bräda med dubbla bindningar som du kan dela snowboarden till två skidor för att enklare ta dig upp. När väl uppe sätter du ihop dem till en snowboard igen och kan åka ner i orörd snö med fantastisk utsikt.

Alpine snowboarding: Denna typ av snowboardåking påminner mycket om slalom. Du åker i pistade backar med stora svängar och snabbt ska det gå med lite om inget hoppande. Detta har varit en OS gren sen 1998.

Jibbing: även kallat street-åkning. Du tar snowboardenåkningen från backen till samhällets gator. Ofta involverar den tricks nerför trappor, över bänkar, väggar, tak, lekparker, träd. tunnlar. Här igen är fantasin gränslös.

Det finns fler sub-stilar inom snowboarding vilket i sin tur behöver matchande utrustning för att får en så bra utgångspunkt. Sedan finns det massa grenar du kan tävla i som slopestyle, big air och half-pipe. Vet du inte än vilken typ du är så antingen gå efter ”freeriding/all-mount” eller se vad du tycker ä roligt och vill lära dig och köp en bräda passande till det.

Steg två: modell

Som jag har förstått det finns det några stycken utseende som brädan kan vara. Brädans from ger dig en fördel eller nackdel när du använder den för olika typer av åkning.

Camber boards har ett valv i mitten och mycket markkontakt mot nos och tail. Det gör att man får bra kantgrepp i svängar och genom att formen är som ett uppochnedvänt U ger den mycket popp. Cambers är byggda för stora hopp, rail och kötta ned för berget. Det är en av de absolut vanligaste modellerna nu.

Rocker bords är motsatsen till cambers. Formen börjar i mitten och ut mot sidorna går den upp lite som en banan. En lekfull modell som jibbers, rail- och freestyleåkare gillar, då det är mindre chans att stålkanten slår i. Formen gör också att den flyter bättre i puder. Nackdelen kan va att rockers inte är byggda för snabb åkning och har inte lika mycket pop som t.ex camber boards.

Hybrid/Camrocker/: Dessa brädor har en blandning mellan cambers och rockers för att få de bästa utav båda. Beroende på vilken bräda man kikar på kan rocker- och camberformen sitta på olika ställen vilket ger olika effekt. Bilden nere visar en bräda men rocker i mitten och camber ut mot kanterna. Nackdelen är att man inte får like mycket ut som om man haft bara camber eller bara rocker med fördel att den passar bättre till båda freeride och freestyle.

Puderbrädor är dem unikaste brädorna gjorda enbart för att köras i pudersnö. Du känner igen dem på deras stora nos och att bindningarna sitter längre bak mot tailen. Detta hjälper dig att flyta på snön. Du vill inte att nosen ska dyka ner under pudersnön och ta tvärstopp. De som köper puderbrädor har oftast en annan snowboard som de använder i backen.

Steg tre: storlek

Nu måste du också hitta rätt storlek på brädan. Du vill inte köpa en ny snowboard som inte passar till din kropp. Har du en för bred och lång bräda kommer den bli tung att svänga runt och har du för smal och kort kommer du enklare få skär och inte ha samma ballans. Två regler att utgå från är:

Bredd: du vill att brädans ska var ungefär lika bred som dina skor. Du vill inte att tår och häl ska sticka ut mycket över kanten då det kan ta i när du svänger. Inte häller vill du stå långt från brädans kanter, då får du svårigheter att svänga på stålkanterna. Som regel satsa på en brädd som passar dina snowboardskor.

Längd: När det kommer till längden finns det en tumregel. Brädan ska gå ungefär till hakan. Detta betyder att jag som är 173 cm lång ska ha en snowboard som är mellan 148-152cm lång. Längden spelar också in på vilken typ av åkning du ska ha den till. En längre bräda är lite stadigare och större att svänga runt, bra för att bomba ner för berget. Ska du dock åka freestyle så vill du ha en lite kortare så du lätt kan häva runt den och landa tricks.

Steg fyra: bindningar

Jag inte så bra koll på vilken skillnad olika typer av bindingar gör. Det är dock viktigt att skorna ska passabra på plattan. Det vill säga att jag som har skostorlek 37/38 ska troligtvis ha en bindning i storlek S. Har jag en bindningstorlek L kommer min sko glida inne på bindningsplattan vilket gör att jag inte får samma stabilitet. En annan sak att tänka på är vikten. Tänker du tricksa mycket, då skulle jag nog föredra ett par lättare bindningar viktmässigt.

Slutord

Där har vi det. Det är en del att tänka på när man tänkt köpa en ny snowboard. Min gamla ”Sims” bräda är en Camber och nu planerar jag att lära mig freestyle/park. Så jag valde tillslut att prova på en ”rocker” modell. Lite lättare bräda, bra för att åka switch och mindre chans att stålkanterna hakar i tack vara formen. Vilken skillnad det har blivit. Den har mindre popp än min gamla så krävs mer utav mig för att hoppa men att glida på pvc-rör går som smort.

Hoppas detta har hjälp lite i alla fall. Prata med experterna i shoppen med. De är superhjälpsamma och kan sin grej. Är det något viktigt som du tycker att jag missat att skriva om eller om det är något som inte stämmer får du gärna höra av dig. Jag vill att detta ska kunna gynna så många snowboardåkare som möjligt utan att göra det allt för komplicerat. Jag vill också jättegärna höra vad för snowboard just du åker på.

TA HAND OM DIG & KÖR HÅRT!

3 kommentarer

Sherley · 5 mars, 2021 kl. 09:37

This is exactly what i was looking for, thank you so much for these tutorials

film izle · 3 april, 2022 kl. 11:00

Wonderful article! We are linking to this great post on our website. Keep up the great writing. Foster Larralde

Kennith Fuentes · 17 juli, 2022 kl. 02:05

But wanna admit that this is very beneficial , Thanks for taking your time to write this. Kennith Fuentes

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *