Filmtips inför lugna jullovsdagar

Publicerat av Evelina Rönnbäck den

Det är december månad, kanske är det en och annan av er som närmar sig lite julledighet? Vi hoppas ni kommer få lite tid för återhämtning och att julen kan ge er några dagars avkoppling. Inför juldagarna vill vi därför passa på att tipsa om några filmer och dokumentärer att se under julledigheten eller juldagarna. Temat är såklart fokus inspirerande brudar i en blandad kompott av olika extremsporter.

Malou, Hildur, Vilda och Caley har hundratusentals följare som sett dem åka skidor i nästan hela världen. Men de fyra tjejerna har en dröm kvar – att erövra de snudd på orörda bergstopparna på Grönland. Vi följer dem på en resa som inte liknar någon annan, i jakt på det perfekta åket. Men för att nå dit behöver de ta sig förbi isbjörnstäta områden, klättra uppför branta stup och färdas långt från civilisationen med hjälp av både hundspann och segelbåt.

Se filmen på SVT Play

Monster Energys första snowboardvideo med enbart kvinnor, ”Snowcats”, visar upp några av de mest kreativa freestyle-snowboardåkarna på planeten i en free flowing session. I denna kortfilm får vi se några av världens bästa snowboardåkare, Jamie Anderson, Chloe, Kim, Kokomo Murase, Annika Morgan, Zoi Sadowski-Synnott och Jill Perkins slänga tekniska tricks och transfers på Sierra-at-Tahoe Resort i Twin Bridges, Kalifornien.

Se filmen på Youtube

Stephanie Cases är människorättsadvokat vid FN, och 2012 flyttade hon till Afghanistan för att arbeta. Detta sammanföll med starten av hennes ultralöpningskarriär, och hon började använda sina lopp för att samla in pengar till kvinnojourer i Afghanistan. I denna film av North Face får vi följa kampen för kvinnors fri- och rättigheter i Afghanistan och hur sporten – i det här fallet löpning – blir en del av den kampen.

Se filmen på Youtube

När Prerna, tonåring på den indiska landsbygden upptäcker sin passion för skateboardåkning förändras hennes liv. Men många hinder står i vägen för hennes dröm att få tävla.

Se filmen på Netflix

På 1980-talet blev Rättvik det nya Kalifornien och hamnade på skateboardens världskarta. 40 år senare väcks det förflutna till liv och den 10-åriga skateboardåkaren Hedda hamnar i händelsernas centrum när hon och en ny generation unga talangfulla åkare tar över.

Hyr filmen på ViaPlay

För surfaren så är all time-klassikern ”Soul Surfer” en film som många redan sett. Men ni har väl inte missat dokumentären om surfaren Bethany Hamiltion? Den här dokumentären berättar historien om Bethany som förlorade sin arm i en hajattack som tonåring och hennes liv efter olyckan. Möt henne idag där du får möjlighet att följa hennes liv som professionell surfare, mamma och inte minst som den sanna naturkraft hon är.

Hyr filmen på Apple TV

Kvinnliga surfare bryter normer på väg mot stigande vågor runt om i världen. Femme Ocean speglar fem kvinnor från Portugal, Marocko och Sri Lanka, som blev förälskade i en sport som länge dominerats av män. De är pionjärer, idrottare, äventyrare, aktivister och konstnärer och delar ett unikt band med surf och hav. I slutändan är dessa surfare bevis på det unika bandet mellan kvinnor och tidvattnet. Med Joana Andrade, Lizzy, Teresa Ayala, Maryam El Gardoum, Sithmi Nawodya och Devika Salomon.

Hyr på Vimeo

En ny film på Netflix som är baserad på den sanna historien om idrottaren Diana, som vid 60-års ålder och med hjälp av sin bästa vän och tränare, åtar sig att uppnå sin livslånga dröm: ett 110 milssim i öppet hav från Havanna i Kuba till Key West i Florida.

Se filmen på Netflix

Under de senaste åren har Janja Garnbret dominerat klättertävlingsscenen och tagit guld i nästan varje världscup eller mästerskap som hon har deltagit i. Följ med när hon satsar på att skapa sig den perfekta säsongen. Ni kan även se mer av Janja Garnbret i dokumentären ”The Wall – Climb For Gold” som släpptes i samband med OS i Tokyo 2022, där du även får följa fler kvinnliga OS-klättrare på väg mot toppen.

Se filmen på Red Bull

Följ resan för den australiensiska klättraren Angie Scarth-Johnson, som redan vid 18 års ålder skickade 9a-klättringar över hela Europa. Med så mycket som redan uppnåtts, vart kommer Angies momentum att bära henne?

Se filmen på Red Bull

En film om inkludering, identitet och handritade hjältar. Om du inte kan hitta en hjälte, skapa din egen; för mountainbikecyklisten, skidåkaren och konstnären Brooklyn Bell var den handritade hjälten tecknad karaktär vid namn Ruby J. Genom Ruby J och sin egen passion för cykling förespråkar hon inkludering av alla människor och är idag ett ansikte utåt i kampen för mångfald och inkludering i outdoorsporter.

Se filmen via Patagonia

Från olympiska pooler till vilda floder till världsmästerskapspallar, upptäck det otroliga livet för Nouria Newman, den mest begåvade kajakpaddlaren i sin generation. Följ henne när hon förbereder sig för att bli den första kvinnan som paddlar ett 30 m vattenfall. Vi får följa hennes resa från att vara en ung och hungrig OS-hoppfull, till att också vara en av de största kajakpaddlarna genom tiderna.

Se filmen på Red Bull

Sådär, det var alla tips för denna gång. Hoppas dessa filmer (framförallt dokumentärer) kan bidra med lite härlig action till julmyset 😉. Skriv gärna i kommentarsfältet om du har några fler tips på spännande filmer eller inspirerande dokumentärer. Med det vill vi önska en god jul!

Vill du ha mer att titta på? Spana in dessa inlägg: ”The Univited III, en snowboardfilm” & ”Seaspiracy


0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *