Vet du vad som försiggår i våra hav? Filmen Seaspiracy öppnar dina ögon

Publicerat av Sara Kingdom den

Som du kanske förstått ifall du läst några tidigare inlägg så är jag väldigt brydd om vår planet Jorden som vi bor på. Just nu är det den ända planet vi vet att vi kan bo på så därför tycker jag det är viktigt att vi alla tänker lite extra på vad vi gör för att bevara den. Nu är vårslaskåkning igång i backarna för oss snowboardare, marken börjar bli bar för skejtarna och klipporna torkar upp för klättrarna. Härliga tider, men också bekymrade tider. Påsken inföll tidigt i år men trotts det så har det varit alldeles för varmt så att isarna är täckta med vatten och riskfyllt att vistas på. Det märks att vi får stora skiftningar i vädret vilket enligt mig får vintrarna att kännas kortare eller kanske ska jag använda ordet konstigare. Detta beror ju på den där globala uppvärmningen som sker från många håll som vi nog alla är lite less på att höra om, så jag ska inte tråka ut dig med en massa statistik. Jag tänkte höra om du tittat på dokumentärfilmen ”Seapiracy” som dök upp nu innan påsk på Netflix.

SeaSpiracy uppmärksammar vad överfiskande gör till klimatet och sättet vi fiskar på spelar roll. Den lägger stort fokus på tjuvfiske, slavfiske och etikätter som visar att fisken ska vara ”rättvist” fiskad.

Som alla dokumentärer så ser vi det från filmskaparnas ögon. vilket oftast är ensidigt. Det skrivs att filmen ska vara väldigt partisk veganism. När du tittar på en sån här dokumentär ska du se helheten, det stora huvudbudskapet och de fakta som nämns i filmen ta in med ett öppet sinne och är det något citat som väcker känslor. Checka det men andra källor, se om det finns forskare stödjer citatet.

Ja, vi överfiskar våra hav vilket inte är hållbart. Ja, djur som delfiner, hajar, sköldpaddor dör i onödan i fiskenät som fiskare kastar ut för att fånga t.ex tonfisk. Det finns flera artiklar utanför filmen som visar att slavfiske förkommer och den fisken säljs i matbutiker i västvärlden och då tänker jag direkt att det är hemskt att i år 2021 finns det fortfarande slavhandel. Inte OK. Ja, vi behöver våra hav och de fångar upp en stor del av våra utsläpp.

Saker du kan göra är att:
  • Fortsätta sopsortera. Se till att ingen plast hamnar i haven.
  • Ät mindre fisk.
  • Vill du äta fisk, lita inte på en etikätt som säger att den är ex. ”Dolphine Safe”- Delfin säker, vilket ska betyda att absolut ingen delfin skadades i proceduren av att tillverka den burken. Istället spana in företaget och se hur hållbara är dem egentligen. Kan du lita på dem?
  • Stötta kampanjer runt om i världen.
  • Plocka rent på stränder. När jag var och och filma uppe i Arktisk på svalbard gjorde vi detta på alla stränder vi besökte. På den ön flöt plast och annat upp på land som fraktas över hela Atlanten med mera.
  • Prata om det. Gör folk uppmärksamma. Tänkt dock på att alltid respektera andras val och levnadsätt.
Här är kan du titta på trailern för Seaspiracy:

Här länkar jag också till två andra videos där han i första pratar om hatet filmen fått från fiskindustrin innan filmen ens släppts och i videolänk två är det en marinbiolog som redogör några av citaten filmskaparna har valt att använda sig av Video 1 & video 2.

Även om en dokumentärer över lag oftast är väldigt ensidig, överdrivna och vinklade (nu säger jag inte att just denna film stämmer in på det) så är det ändå viktigt att filmerna görs och väcker diskussion. Diskussion leder till att fler blir uppmärksammade på vad som faktiskt föriggår i världen och inte bara har ögon på vad som föregår i sin stad eller land. Som jag sa tidigare så har vi bara en planet och det är Jorden. Vad gör du för att bevara?

Ta hand om dig & kör hårt!


0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *