JORDENS DAG 22 APRIL

Publicerat av Sara Kingdom den

Visste du att jorden hade sin helt egna dag? Jordens dag firas årligen den 22 april och har uppmärksammats sedan 1970. Det är en dag tillägnad att öka medvetenheten och främja åtgärder för att skydda miljön och ta itu med de akuta utmaningarna med klimatförändringarna.

Datumet den 22 april valdes för att sammanfalla med vårdagjämningen på norra halvklotet och höstdagjämningen på södra halvklotet, vilket symboliserar förnyelsen av livet och naturens balans.

Varför en temadag?

Behovet av en specifik dag för att fokusera på klimatförändringar och miljöskydd är avgörande eftersom världen fortsätter att möta aldrig tidigare skådade miljöutmaningar. Klimatförändringarna har redan orsakat extrema vädermönster, stigande havsnivåer och förlust av livsmiljöer för många arter. Det utgör ett hot mot människors hälsa och välbefinnande och förvärrar sociala och ekonomiska ojämlikheter. Som individer och som samhälle är det vårt ansvar att vidta åtgärder för att ta itu med dessa frågor, och Earth Day fungerar som en påminnelse om detta.

Vad gör man på Jordens dag?

Att fira Earth Day handlar inte bara om att plantera träd eller att delta i saneringsaktiviteter. Det handlar också om att ta konkreta steg för att minska vårt koldioxidavtryck, främja hållbara metoder och förespråka politik som skyddar vår planet. Vi kan göra skillnad genom att minska vår energiförbrukning, minimera avfall, använda kollektivtrafik eller samåkning och stödja miljövänliga företag och produkter. Vi kan också delta i kollektiva aktioner, som att skriva under petitioner, kontakta förtroendevalda och gå med i kampanjer och organisationer som ägnar sig åt miljöskydd.

Sammanfattningsvis tjänar Earth Day som en viktig påminnelse om det akuta behovet av att skydda vår planet och ta itu med utmaningarna med klimatförändringarna. Genom att öka medvetenheten, främja handling och förespråka förändring kan vi arbeta för en hållbar framtid för oss själva och framtida generationer.

Sprid ordet om Jordens dag till dem i din omgivning och se vilka små eller större förändringar ni kan göra i era liv som på sikt kan ha en positiv inverkan på klimatet. Skriv gärna en kommentar nedan med vad du gör för klimatet idag. Inspirera andra att gå i dina fotspår! Tillsammans är vi starkast.

Ta hand om dig & kör hårt!

Källor:
https://www.renovablesverdes.com/sv/Jordens-dag/
https://www.earthday.org/earth-day-2023/


0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *