Veganuary

Publicerat av Sara Kingdom den

Januari. Månaden då många av oss kan börja om på nytt. Nytt år, nya löften, nya mål, nya vanor, nytt jag. Januari månad då vi säger till oss själva att i år blir året jag… …kommer igång med träningen …ska sluta dricka …kommer att hålla mitt godis löfte även fast påskgodiset lockar så.

.

Januari månad även kallad ’Veganuary’. Månaden då många tänker lite extra på att äta plant-baserad mat, kanske till och med till 100%. Både för vår egen hälsa och planetens.

Idag i Sverige tycker jag att det är relativt enkelt att vara vegan. Det finns en massa substitut till mejeriprodukter och kött i mataffären och äter du ute på restaurang finns det oftast flera rätter att välja mellan. Ta t.ex Basterd Burgers’ alla deras hamburgare på meny kan du välja att få vegansk med all dess härligheter. Verkligen pionjärer för framtiden.

Att äta mer veganska rätter är bra för hälsan har vi nog alla hört. men varför? Djurens rätt skriver: ”En vegansk kost är bland annat rik på fibrer och antioxidanter samt minskar risken för diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar och vissa cancerformer.”

Så inte bara är det bara är det bra för kroppen och knoppen att undvika animaliska produkter, det är även bra för planeten. Enligt en artikel på vox är det bara 55% av världens odlingar som blir direkt ätna av människor, 36% av det vi odlar, odlar vi för att mata djuren som vi sedan äter. Det går åt otroligt mycket energi, vatten och andra resurser att för att föda upp en ko och man får inte glömma bl.a antibiotika som odlare proppar i djuren. Vox skriver också att det krävs cirka 100 kalorier spannmål för att producera 12 kalorier kyckling eller ett värde av 3 kalorier nötkött. Varför inte ta bort mellan handeln dvs kon och äta grönt direkt. Det skulle spara ofantligt mycket på resurserna. Djurensrätt skriver: ”Enligt FN:s jordbruksorgan FAO står djurindustrierna för 18% av utsläppen av växthusgaser i världen, vilket är mer än världens samlade transporter.”

Ät en stek för att du tycker det är gott, inte för att du tror du behöver det för att bli stark.

James Wilks – The Game Changes

För några år sedan hade jag äran att får träffa James Wilks, skaparen bakom pro-vegan dokumentären ”The Game Changers”. Jag älskade hans syn på veganism och att det hela kom fram till att sticka hål på gamla vanor och bryta ohälsosamma traditioner. Världens förändras och genom forskning får vi reda på mer om kroppen, maten och miljön. James Wilks vill hellre se att alla människor åt kött en dag mindre veckan än att en liten % av jordens befolkning blev 100% vegan, det skulle gynna planeten och dess invånare mest. I dokumentärer vill James bevisa att du inte behöver äta kött för att bli stark genom att ha med några av världens främsta elitidrottare. Han trycker hårt på att om du vill äta kött, ät det för att du tycker det är gott, inte för att du tror att du behöver det.

Avslut:

I år vill jag skriva ett inlägg om Veganuary. Jag tycker dock att mat är ett väldigt laddat ämne. Själv får jag mycket frågor och fördomar om varför jag valt att vara vegan, som om det spelar roll. Suck. Det sista jag vill göra är att trycka på någon annan veganism eller få någon att må dåligt över vad dom äter idag. Men det är viktigt att vara transparent i att hur vi väljer att leva påverkar. Jag tror på att vi mår bäst av en varierad kost och jag tror planeten mår bäst om vi skär ner på den animaliska industrin och börjar odla mångfald på åkrarna. All människor är olika byggda med olika allergier och känsligheter. Experimentera dig fram till vad som din kropp gillar och mår bra av.

Nu råkar januari månad redan ha nått sitt slut men varför inte hoppas på trenden du också. Det behöver inte sluta när Veganuary tar slut utan kan försätta hela året. Det finns till exempel dom som kör:

  • Meetless Mondays
  • Green Tuesdays
  • Plant-powered Fridays
  • Vegan Weekend

Själv har jag inga årslöften och har aldrig haft men jag ser charmen i dom. Dock så behöver du inte vänta till nästa år, nästa månad eller nästa måndag för att börja med något som mest troligtvis kommer att gynna dig. Börja redan idag, varför inte? Sätt ett bokmärke i kalendern och kör igång. Är det något du tänkt på så är det nog något du vill testa.

Ta hand om dig & kör hårt!

Källor:
Veganuary
Vox
Djurensrätt Alliansen
Meetless Monday


0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *