Idag blev vi 8 miljarder människor på jorden

Publicerat av Sara Kingdom den

Är inte detta helt galet. Enligt FN vandrar nu 8 000 000 000 själar på denna otroligt vackra planet. Vår befolkning har ökat i raketfart. Detta är dock inte alltid fallet för Sverige, medan Indien skyndar sig upp och redan nästa år 2023 ser ut klå Kina på att vara världens folkrikaste land så har det tagit det lugnare. 35 år tog det för Sveriges invånare att öka från 8 miljoner till 9 miljoner invånare (2004). Sen tog det bara 13 år till vi nådde 10 miljoner vilket vi nådde 2017 mycket tack vare invandringen under flyktingkrisen 2015-2018. Nu föder svenskarna 1,67 barn/kvinna vilket inte bidrar till en ökning av populationen. Forskare säger att huvudsaken till ökningen i Sverige och i världen är att vi nu lever längre. Snitt åldern har öka med 9 år sen 2000 och ligger nu på 72.9.

Enligt wikipedia: ”world population milestones” ser vår ökning av världsbefolkning ut så här:

  • one billion for the first time in 1804;
  • two billion in 1927, 123 years later;
  • three billion in 1960, 33 years later;
  • four billion in 1974, 14 years later;
  • five billion in 1987, 13 years later;
  • six billion in 1999, 12 years later;
  • seven billion in October 2011, 12 years later;
  • eight billion in November 2022, 11 years later.

Tråkigt nog om vi inte bromsar vår planets population eller börjar tänka om drastiskt speciellt i västvärlden så kommer inte vår vackra jord att hålla i längden. I Dokumentet: ”Hur många männsikor kan jorden uthålligt försörja?” stod den en massa intressant information, bland annat:

I 1998 års upplaga av ”State of the World” spekulerar Lester Brown kring frågan om vad konsekvenserna skulle vara om Kinas befolkning – i dag drygt 1 200 miljoner människor – skulle anamma samma konsumtionsvanor som befolkningen i OECD-området. Han nämner två exempel:

  • Om bilanvändningen per capita vore lika stor som i USA skulle det behövas ca 80 miljoner fat olja per dag enbart för att försörja den kinesiska bilparken. Hela världskonsumtionen är i dag drygt 60 miljoner fat per dag.
  • Om percapitakonsumtionen av biff blev lika stor som i USA skulle det årligen krävas ytterligare 360 miljoner ton spannmål för att föda upp biffdjuren. Hela världshandeln med spannmål uppgår till ca 200 miljoner ton årligen.
Jordens framtid ligger i våra händer

Det är otroligt hur vi kan leva så olika och använda våra resurser på olika sätt. siffrorna kan vara stora och tunga att ta in men det är intressant och viktigt att titta på vad som vi borde ta efter av varandra och vad som vi absolut INTE borde ta efter. Jag tror vi alla kan enas om att vi vill lämna efter en planet som våra framtida generationer kan få leva och ha det gott på, skapa underbara minnen med nära och kära.

Ta hand om dig & kör hårt!

Intressant läsning från regeringen.se: Hur många människor kan jorden uthålligt försörja?

Fakta hämtad från dessa sidor: sveriges radio , DN (Dagens Nyheter), DI (Dagens Industri).


0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *