En Pandemi, kanske har det varit bra på något sätt

Publicerat av Sara Kingdom den

2020, vilket år det har varit och nu när det håller på att gå mot sitt slut får vi chans at reflektera över alla fram och motgångar vi haft, allt roligt vi har hunnit med och det som varit lite tufft. Nu när stora delar av världen sitter i sina karantäner igen och väntar på bättre tider medan smittspridningen ökar. Väntar på ett efterlängtat vaccin ska komma. Kanske du är en av dem eller du kanske är en av de många som haft nog och skiter fullständigt i restriktionerna och kör ditt eget race. Båda två är OK att vara. Jag hade inte tänkt prata om allt som är dystert med covid-19 det tror jag vi alla upplevt på ett sätt eller annat. Jag hade tänkt nämna något som varit/är positivt med denna pandemin och dedicera en hyllning till David Attenborough och allt han har gjort för oss och denna planet. Det stämmer, det finns alltid något gott i det onda. Jag har tänkt prata lite grann om klimatet.

Vi har nog alla hört det om och om igen över det senaste årtiondet. Planeten är överbefolkat, vi släpper ut för mycket koldioxid, flyga är dåligt, du måste källsortera, källsortera hjälper inte, duscha inte för länge, Arktiskt smälter, år 2030 kommer vi leva i med dagliga skogsbränder, jag som enskild person gör ingen inverkan. Listan är lång och jag tror vi nu har hört de så mycket att det inte längre har samma inverkan på oss. Även om många av dessa saker må vara sanna så har vi sett stora förändringar under denna pandemi. Karantän för stora delar av världen har lätt till att luftföroreningarna från fordon har minskat upp emot en 70% i många städer jämfört med 2019. Ett flertal städer i Kina har fått se en blå himmel för första gången på flera decennier. Galet. Detta trodde ingen var möjligt. Efter rökning är luftförorening den största orsaken till att folk dör i förtid, om vi bara räknar icke smittsamma sjukdomar. År 2017 var det beräknat runt 5 miljoner gick bort. Det är lika många som halva Sveriges befolkning. Inte bara dödar luftförorening oss människor, utan också djur och vår planet. Genom att så många jobbar nu hemifrån och inte reser iväg, räknar dem på att vi har räddat mer liv än vad coronan har tagit.

WHO (worlds health organisation) har nu dedicerat den 7 september till den ’internationella dagen för ren luft’ som en påminnelse att luftförorening är något vi måste bekämpa tillsammans för att beskydda vår hälsa och framtida generationer.

Så allt har inte varit dystert men 2020. Vi lär oss nytt hela tiden. Att inte köra bil på några veckor gör en stor inverkan. Tänkt dig då vad andra små justeringar kan göra.

Med det sagt vill jag lämna er med denna helt fantastiska dokumentär av David Attenborough – Ett liv på vår planet. Inte bara får du ser hur mycket världen har förändrats under åren av hans karriär men också vad som kan göra för att fixa till det så att vi förfarande har en beboligt hem år 2050. En ögonöppnande film med en positiv syn har mannen bakom alla Planet Earth & Blue Planet dokumentärer lämnat bakom sig, 93 år är karln. Tack för att du har visat oss vilken otroligt vacker och cool planet som vi får kalla vårt hem. Här kommer trailern. Du kan se hela dokumentären på Netflix.

Ta hand om dig & kör hårt!


0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *