Varför åker vi på en bräda med fyra hjul egentligen?

Publicerat av Sara Kingdom den

Visst talar jag för oss alla när vi tittar på de som åker skateboard att det ser sjukt lätt ut, men när vi väl provar på det själv begriper vi inte hur det kan vara möjligt att hoppa ”flyga” ner för 32 trappsteg och landa säkert på brädan igen eller flippa runt brädan i alla möjliga riktningar och landa rätt. Det krävs ett sjukt pannben och tålamod. Det sägs att man måste göra ett trick minst 1000 gånger innan det sitter ordentligt. Det är 1000 trappor de här tjejerna och killarna har kastat sig ut för. Ändå lite sjukt.

Skateboarden har inte alltid sett ut så här. Det är en sport som har utvecklats i turbo fart världen över mycket tack vare filmandet och att det delades. Det leder till att personer runt om i världen pushar varandra och forsätter utveckla sporten vilket gör skateboardingen så underhållande. Vad kommer proffsen hitta på här näst?

Hur kom skateboarding till?

Skateboard är en relativt ny sport skulle jag nog ändå säga. De första brädorna kom till någon gång på 50-talet. Det var surfarna som kom på att sätta hjul på brädor för att ha något att gör när vågorna inte fanns. Det börjades kallas för ”sidewalk surfing” (trottoar surf). På 60-talet växte det och det blev populärt att tävla. Folk samlades där branta backar fanns och tävlade mot varandra i Downhillslalom, genom att köra störtlopp och sicksacka mellan koner på vägen.

New York City 1965.(Photo by Bill Eppridge/The LIFE Picture Collection/Getty Images)

Det fanns också de som körde ”freestyle”. Du fick åka hur du ville så länge det är på platt mark. Under tävling åkte en domare runt och gav poäng. Det fanns inte så mycket variation än att göra i freestyle på den tiden. Så på senare 60-tal dog sporten ut och de få Skateboard företagen som hade öppnats lades ned. I början hade brädorna metal hjul som sedan byttes ut till hjul gjorda i lera. Hjulen gjorda av lera gjorde att mista grus fastade och det var jobbigt att skejta. Brädans form har också förvandlats över åren.

På 70-talet hittade en man vid namn Frank på hjul gjorda av urethane. De hjulen gjorde att de fick bättre grep och kunde svänga bättre men det var inte förrän en sommar då Kalifornien fick en enorm torka som skejten tog fart igen. Den sommaren var det var så illa att dess invånare behövde spara på allt vatten. De fick absolut inte fylla upp deras pooler med vatten vilket slutade med att alla pooler torkade ut. Ett gäng skejtare vid namnet Zephyr märkte att de kunde skejta i de uttorkade poolerna, som liknar våra bowls idag. De börja med att åka i och få upp nog med fart för att hoppa ut. Tills en dag de hoppa ut och stod kvar på brädan. Nu började skejtboarden ta fart igen, en ny mer offensiv fartfylld skejt och med det nya hjulen fanns det enorma möjligheter.

Just nu skejtar de allra flesta ramp men på 80-talet början händer igen en stor utveckling inom sporten när en 12 årig pojke vid namn Rodney Mullen lyckats poppa sin brädan och landa världens första Ollie. Han och andra börjar även flippa brädan, vilket vi än idag kallar kickflip. Mullen framförde dessa tricks och mer på freestyletävlingar och han var även den person som designade den bräda vi ser idag med de böjda kanter fram och bak innan hade brädan en platt nos som på surfbrädor. Detta gjorde såklart att sporten växte och blev ännu större, fler tävlingar arrangerades, magasin och skateshoppar startades upp igen.

Även om Rodney Mullen kom på grundtricken till streetåkning var det två killar vid namn Mark Gonzales & Natas Kaupas som lade grunden för den streetåkning vi har idag. De var dem som började Olla uppför trottoarkanter, shuvit ner och börja glida på tottoarkanterna vilket kallas gliding. De även börja med boardslids ned för trappräcken. Gatorna blev deras lekpark. Under denna tid började uttrycket ”Skate and Destory” att användas. Ordet ”Destroy” – Förstöra betyda att man skulle ”förstöra” sin rädsla och våga mer på brädan, vilket kom att misstolkas och ses istället som att förstöra gatorna de skejta på, eftersom det lätt blir märken i stenen efter truckarna och brädan när man glider och hoppar på dem.

FUN FACT: Skatebaording introducerades I Norge 1978 men gjordes olagligt samma år 15 November. De ansåg den farlig efter att USA kommit ut med en rapport som klargjorde att 28 hade dött under 1977 i sporten och 100,000 skadats. Denna ban lyftes 11 år senare.

Under 80-talet trädde några kända namn fram. Ramp- och streetåkning var de som all skejta. Tony Hawk gjorde att rampåkning forsatte att växa. 1984 gjordes den allra första skateboard filmen ”The Bone Bridge Show”. En revolutionerande film som inspirerade skejtarna att bli bättre, utmana sig själv att göra coolare, svårare tricks.

Skateboard har många element till sig. Det kräv tålamod och vilja. Koordination och pannben. Det krävs att komma över ”förstöra” sin rädsla och ha roligt. Skateboarding är en social sport. Så mycket som det handlar om att landa nästa tricks så handlar det också om att ha roligt peppa varandra och umgås. En bräda med fyra hjul är en fantastiskt sätt att ta sig fram på speciellt när man börjat lära sig Ollies och Shuvits och Grinds. Under åren har sporten förändrats ett antal gånger och än idag ser vi den utvecklas med turbofart. 2020 året då skateborden skulle få bli en sport i de Olympiska spelen för första gången. Bara det är ett tecken på att sporten vuxit och tror den kommer fortsätta. Speciellt nu när man börjar se fler och fler tjejer i parkerna på sina egna brädor nöta tricks.

Vad roligt att du lyckades ta dig igenom all den texten hit till slutet. Jag hoppas att det varit underhållande att läsa om hur skejten började.

Ta hand om dig & Kör hårt!


0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *