Varför du inte borde handla från SHEIN och andra Fast Fashion företag

Publicerat av Sara Kingdom den

Jag ska försöka hålla mig kort men detta är hur jag sprang på SHEIN, ett ”fast fashion” företag och upptäckte hur hemska de är. Jag kände det var ett bra läge att prata lite om hållbarhet.

Idag vaknade jag nämligen med riktigt jobbig migrän. För dig som inte vet vad migrän är, så är det den vanligaste neurologiska sjukdomen som drabbar 15% av befolkningen. För de flesta bli symtomen som för mig, en rejäl pulserande huvudvärk och känslighet till ljus och ljud, vilket har fått mig att bli sängliggandes i dagar och bara kräkts. Efter 1,5 års tid med ett flertal migränanfall, kopplade jag anfallen till stress och uttorkning. Att det är bra att dricka vatten är verkligen inget skämt, haha. På senare tid har jag blivit mycket bättre på att lyssna på min kropp. Det var ett bra tag sedan jag haft en attack nu, men nu så är migrän här och hälsar på igen. Den har varit mild de senaste dagarna men rätt som det är kan den explodera om jag inte är försiktig. Så förutom stress och uttorkning tänker jag att denna kunde relatera till att jag sitter mer effektivt vid datorn nu med plugg på deltid, film som ska klippas och admin som ska skötas. Därför tänkte jag gå på att köpa sånna där ”anti-reflective-blue-light glasögon”. Jag har sett massa reklam på instagram om dem här glasögonen och hur de ska vara bra mot ljus, huvudverk och bra för sömn.

Jag börja leta online… 499 kr vill de ha för ett par. Det kändes häftigt. Jag fortsatte leta och hittade till hemsidan SHEIN. Där fanns det ett gäng som såg helt OK ut och för bara 49 kr. Det kändes mer i min prisklass. Väl inne på deras hemsidan stod allt på svenska med svenska pengar. Tänkte så bra, då kan jag passa på att köpa någon ny T-shirt när jag ändå ”måste” beställa här ifrån. Efter en timmes tittande hittade jag två t-shirts för 80kr/st och ett par jeansshorts för 149 kr, jag vet galet billigt. Så klart fanns det också en kod om jag köper för si och så mycket får jag 10%, 15% eller 20% rabatt + fri frakt. Helt plötsligt är jag uppe i 417 kr efter rabatten dragen och har nu anti-reflective-blue-light glasögonen, tre t-shirts, shorts och träningsbyxor i korgen. Nu är jag redo att handla. Jag har skrivit in adress och är bara ett steg från att betala då jag ser att jag samlar poäng när jag handlar. Nyfiken som jag är vill jag se vad de innebär. Där står det: för varje 1 dollar du handlar för får du ett poäng.

1 DOLLAR!? Jag som fått inblicken att detta var en svenska eller i alla fall en europeisk hemsida. OK, låt oss googla ”SHEIN ABOUT” för att få fram vad det är för företag och vart de ligger.

Att SHEIN är ett B2C fast fashion företag. Det kanska jag borde ha förstått med de låga priserna. Låt oss titta vad Fast Fashion betyder:

Låga priser är ju trevligt. Varför är det så dåligt?

Vi massproducerar kläder idag. 400% mer kläder än vad vi gjorde för bara 20 år sedan och detta påverkar vårt klimat drastiskt. Speciellt då klädernas kvalitet inte håller för mer än några tvättar så man slänger och köper nytt. låt oss titta på varför SHEIN som bilvit ett av världens ledande fast fashion företag kanske är snäppet sämre än de andra.

Inte bara är kläderna billigare och säkert sämre kvalitet. SHEIN har en historik av att vara oetiska. De använder sig av barn slaveri, de betalar mindre än minimun lön till sina arbetare, använder sig av ”sweatshops”, vilket är fabriker som bryter mot minst två arbetsrätt lagar. Plus denna industri är otroligt dålig för miljön. Fashion industrien är den industri som står för näst flest förorenade utsläpp i världen.

Snacka om att jag blev glad att jag inte genomfört mitt köp.

Ha kläder på sig som är sydda av barnslaveri och som bara ökar till planetuppvärmningen. Nej tack! Jag skulle aldrig acceptera ett jobb som inte behandlar och betalar mig rätt. Därför tänker jag hellre stödja företag som behandlar och betalar sina anställda rätt. Visst är det alltid trevligt att betala mindre för saker, men det håller inte i långa loppet, och att blunda för det skadar bara oss själva tillslut. Vi måste tänka efter. Kan du stå bakom företag som SHEIN som bidrar till så mycket negativitet, bara för att du ska får en T-shirt för under 100 kr?

Det är bra att du, ifall du inte redan börjat, ställer dig dessa frågor. Vart ställer jag mig till allt detta? Vad tycker jag är rätt? Det kommer absolut kännas jobbigast i början när en ska börja tänka hållbart. Detta betyder inte att allt måste köpas på second-hand framöver. Det finns massor utav företag där ute nu som t.ex. gör kläder av återvunnen plast som fiskats upp från havet, använder gamla kläder till att skapa nya, ser till att avtrycket på planeten är så lite som möjligt, behandlar sina anställda rätt m.m. Det viktigaste är nog att kläderna som du köper är kläder som du kommer att använda och använda mycket + att kläderna är gjorda med bra material och på ett rättvist sätt. När du väl börjat så blir det en del av vardagen. Du lär dig vilka affärer som är etiskt korrekta att handla ifrån och vilka man bör undvika. Det tar inte mycket av din tid att checka och ju fler som gör det och sprider budskapet ju större skillnad gör vi.

Värna om våra planet och handla absolut inte från SHEIN och liknande företag. Jag och min migrän får nu leta vidare för att hitta ett par ”anti-reflective-blue-light glasögon” som är rättvist tillverkade och i ett rimligt pris.

TA HAND OM DIG & KÖR HÅRT!

Vill du läsa mer om hur klädsituation ser ut i Sverige och hur den påverkar miljön kan du spana in denna artikel från Naturskyddsföreningen.


17 kommentarer

Sanne · 7 juli, 2021 kl. 08:14

Jag älskar Shein! Köper allt därifrån och kommer tyvärr aldrig köpa någon annan stans. Jag har köpt där i flera år och 80 procent av kläderna som kommer har extremt bra kvalitė. De flesta kläderna har jag använt i flera år och de är i bra skick än. Så kläderna i sig är det inget fel på egentligen. Det är väll det andra man ska fundera på lite kanske.

    Wilma · 13 januari, 2022 kl. 15:50

    Om man söker på ”varför är allt så billigt på SHEIN” så kommer det upp ett av alla svar som säger ”dom använder barn slaveri”. Har slutat beställa från SHEIN för att dom tydligen använder barn slaveri.

    Jens · 27 oktober, 2022 kl. 10:57

    Fortsätt du stödja barnarbete och 14 timmars arbetsdagar 7 dagar i veckan till minimala löner

Susanna · 1 augusti, 2021 kl. 20:12

Etniskt är inte samma sak som etiskt/oetiskt.. bmir lite missvisande i din text 🙂
I övrigt intressant!

Maria · 15 oktober, 2021 kl. 11:33

Det här är ju inte direkt rocket science. Är något alldeles för billigt är det ju givet att man tummat på något. Kvalitet, arbetsvillkor etc. En sömmerska på hemmaplan kan ta 700 kr timmen. Att sy ett par byxor tar många timmar. Bara där kostar det. Och sedan materialet på det. Tyg är inte billigt.

Ny t-shirt för 80 kr st är ju heller inte billigare än t.ex. H&M. H&Ms webbsida där 49:90 för en t-shirt.

Om du vill gå ner i pris är mitt råd att köpa secondhand. Där kan du köpa t-shirts för 20-30 kr st och shorts för 70-80 kr. Plus att du bidrar till ett bättre samhälle på många plan.

Sam · 17 oktober, 2021 kl. 12:07

Hej, jag undrar om man ska betala tull i Sverige för beställning från shein?

Tack på förhand

Sara · 18 februari, 2022 kl. 07:31

Sämsta Shirley är det som lurar folk o tog mina pengar 2800kr

Sara · 18 februari, 2022 kl. 07:32

Shien är dålig med tyg och kläder kvalite och jag gjorde retur och fick aldrig tillbaka mina pengar
Skumt och dålig bemötande

Sara · 18 februari, 2022 kl. 07:33

Shien är dålig med tyg och kläder kvalite och jag gjorde retur och fick aldrig tillbaka mina pengar
Skumt och dålig bemötande

Peter · 7 mars, 2022 kl. 13:05

Jag kommer fortsätta handla på Shein. Kläder i Sverige, speciellt de stora storlekar, är så tråkiga och dåliga och inte värda hälften av priset man måste betala. Alla de där argumenten mot Shein – fuck them. Som om svenska mode företag var bättre.

molly · 25 april, 2022 kl. 16:43

samma

Rakel · 15 maj, 2022 kl. 19:09

Jag kommer fortsätta beställa från Shein ….för att h&m kläder tillexempel är bra men när man köper från shein så finns det så mycket mer. Det är skillnad på h&m kläder och shein . Shein har mer mönster, bikinis, byxor som är precis likadana som på lager 157/ h&m, shorts med coola detaljer, T-shirts i bra material m.m

Linda · 4 juni, 2022 kl. 21:10

Jag älskar oxå shein man får faktiskt handla där man har råd och tyvärr är shein enda sidan man har råd o handla på.

Dessutom tror jag inte dessa barn är tvingade till att sy kläder osv utan det är fattiga barn som behöver ha mat på bordet skulle vi sluta o handla tex på shein så tänk på så många familjer o barn som är utan mat.

Joseph · 10 juni, 2022 kl. 08:24

Jag tycker att det är dåligt att dem har barnarbete men jag kommer att fortsätta att köpa mina örhängenspärlor och krokar

Bianca · 20 juni, 2022 kl. 09:19

Såhär, Shein har INTE dålig kvalitet på kläderna. Så som Shein döljer fakta, ljuger alla webbsidor som är emot Shein om hur dåligt kvalitet de har på sina kläder bara för att få det att se extra dåligt ut.

Alla kläder jag beställt har kommit i bra skick och ser exakt likadant ut som på bilden.

Lullu · 2 augusti, 2022 kl. 11:25

Hur vet du att t.ex. HM inte har barnslaveri? De köper ju lika billigt från andra länder eller kanske billigare och säljer till oss med dyrare pris. De har inte heller alltid bra kvalitet på kläderna. Då får du sluta köpa från alla butiker och välja second hand istället. Blir både miljövänligt och billigt. Och skriv inte att det finns barnarbete när du egentligen inte sett med eget öga. Jag kommer fortsätta handla på shein. Jag har inte råd att handla kläder i Sverige längre.

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *