Nyfiken med att börja klättra, skejta eller snowboarda? Nu har du chansen

Publicerat av Sara Kingdom den

Jag minns mycket väl hur det kändes när jag var ung och ville börja med extremsport. Att komma in som tjej till skateboardparken kändes alltid obekvämt och fick mig att sluta försöka. Nu efter att jag lärt mig grunderna till att skejta och de så kallade ”reglerna” åker jag gärna och tar några åk. Det känns helt enkelt lite mindre skrämmande när man kan. Inom extremsport är det absolut OK att vara nybörjare, vi utövare har förståelse, vi alla har varit där, men det finns en del saker som är stora NO NO’s och gör du dem kan du vara i vägen, skada dig och andra och se ut som att du har ingen idé vad du håller på med och det är precis detta jag vill hjälpa dig att undvika. När du väl lärt dig vad som är viktigt + lite grundtekniker så borde självförtroendet vara där för att fortsätta öva och bli bättre på egen hand. Därför vill jag erbjuda dig som är tjej, är upp till 15 år fyllda och är intresserad av att börja klättra, skejta eller snowboarda gratis mentoring så att du sen med självförtroendet i topp kan komma igång på egen hand att bli bättre.

Vad innebär mentoring?

Med mentoring menar jag att vi ses två timmar på den plats som krävs för sporten (klättring på IKSU eller KFUM, Skateboarding i skejtlokalen, Umeå och snowboarding på Middagsberget, Vännes). Detta kan bli i mindre grupp. Under dessa två timmar kommer du får lära dig vad man ska tänka på för att utöva sporten säkert, du kommer få lära dig grunderna för att ta dig fram och bli bättre, du kommer också få lära dig de så kallade ”reglerna” som gäller och vad du ska tänka på. Det bästa sättet att lära sig är att öva, så mycket av tiden kommer gå åt till att testa och självklart är detta en trygg plats att fråga alla de där frågorna som du vill få svar på. Ingen fråga är för dum.

Nu kanske du undrar vem är jag att erbjuda detta. Jag är en tjej som brinner för dessa sporter och redan som liten ville jag utöva dem men det var inte förrän i vuxen ålder jag äntligen kom in i rätt kretsar och började och det är jag så glad för men jag önskade verkligen att jag haft en trygg plats att börja på med likasinnade tjejer när jag var ung.

Vart håller vi till?

Vi kommer hålla till i Umeå trakterna. Nu är det så att jag kan erbjuda min tid gratis medan eventuell utrustnings- och inträdesavgifter får du stå för själv. Jag är i samarbete med vissa av dessa organisationer så finns möjlighet till rabatterat pris. Här kommer lite mer info om varje sport:

Klättring:

Om du är sugen att prova på klättring finns det tre olika typer: bouldering, topprep- och ledklättring. Det vi kommer ägna oss åt är bouldering och eventuellt prova på lite topprepsklättring om intresset finns. Bouldering är klättring utan rep på vägar som är upp till 5m höga. Klättring är bra för koordination, problemlösning samt styrka och smidighet i hela kroppen. Mycket som du gör i klättring har du användning av i ditt dag till dag liv.

Vi kommer hålla till på IKSU eller KFUM i Umeå. Eventuellt inträde tillkommer och uthyrning av klätterskor – inte ett måste (se respektive hemsida)

Skateboarding:

Du tar ut din skateboard på våren och känner solen och vinden i ansiktet, du sätter äntligen en ollie’n uppför kanten som du nött, mycket, den känslan är svårslagen. Skateboarding får dig att känna dig fri, du får hård hud och en ’aldrig ge upp’ glöd växer fram. Ett stort + är att du kan utöva den varsom helst, allt du behöver är en bräda.

Vi kommer hålla till i Skejtlokalen i Umeå. Eventuellt inträde kan tillkomma, bräda finns att låna.

Snowboarding:

Vintern är inte en tid för att gå i ide. Snön ligger kvar i månader och luften är frisk. Åka snowboard är en rolig gemensam aktivitet då du konstant utmanas åk efter åk med ett före som alltid förändras. Fart, uthållighet och snabbtänk är egenskaper som du utvecklar snabbt. Snowboard har en hel värld av olika åkstilar vilket gör att det aldrig blir tråkigt.

Vi kommer hålla till på Middagsberget i Vännes. Eventuellt liftkort och uthyrning av snowbaord + skor kan tillkomma (se deras hemsida för info)

Vem är jag:

Sara Kingdom Eriksson heter jag och är uppvuxen i Umeå men bott stora delar av mitt liv utomlands. Jag har jobbat med barn som Au Pair, vikarierat som lärare och fritidspedagog på skolar i Umeå och även jobbat som klätterinstruktör för barn och vuxna.
Snowboard är de jag hållit på med längst. Tog mina första åk som 12 åring på ett skidläger och har aldrig slutat. Vissa år har det inte blivit mer än några få dagar men under årets säsong 20/21 har jag fått njuta av rejält mycket åkning och har också börjat lära mig park.
Sommar 2018 började jag skejta. Det var inte förrän jag dejta en kille som skejta som jag fick nog med mod att lära mig åka och köpte min första skateboard. Sendan dess har jag hållit på med det periodvis.
Klättring har jag gjort lite från och till, inget mer regelbundet, mycket för att det var dyrt där jag bodde. Det tog mig tills jag fick jobb på en klätteranläggning 2018 som instruktör för barn och vuxna att komma igång med den seriöst och jag har aldrig velat sluta.

Hur du signar upp:

Känner du att detta är något för dig. Då är det bara att du hör av dig. Skriv ett meddelande till mig tillsammans med din förälder där du inkluderar: vilken sport du skulle vilja prova på, namn, ålder, ort, lite kort om dig själv om du testat lite förut eller andra aktiviteter. Följ detta formulär:

Formulär:
TA HAND OM DIG & KÖR HÅRT!

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *