Vet du vart din ström kommer ifrån?

Publicerat av Sara Kingdom den

Hur mycket vet du om vart din ström kommer ifrån? Hur mycket vet du om Sveriges energi? Du kanske läste rubrikerna förra veckan i stil med ”därför kan det vara smart att inte dammsuga de närmsta dagarna”. Dessa rubriker kom när hela landet från Lappland ner till Skåne hade minusgrader och elbrist blev en påföljd.

Länk till artikeln här och andra här & här

Nu var det så att nyheterna som sänds från stockholm får det att låta som att elbristen drabbat hela landet fast så är det ju inte. Nejdå, här uppe i norr produceras lika mycket el året om så det räcker och blir över. Elpriserna har till och med sjunkit för att vi har fått överskottsel och i södra Sverige är det tvärt om där de fått brist på el. Detta beror dels på att det är för kallt för att elen ska kunna fraktas ned från Norrland och i söder speciellt efter nedstängning av Ringhus 1 kärnkraftverk produceras inte i närheten av vad som behövs för de 75% av Sveriges befolkning som bor där.

Så här såg elproduktionen ut i Sverige 2019.

I norra Sverige lever vi på vatten och vindkraftverk medan i södra Sverige lever vi framförallt på kärnkraft men även på vind, vatten och sol. Det är ganska intressant hur det kan skilja från ett ställe till ett annat i detta avlånga land. Jag tycker framförallt det är så roligt att se och höra fler och fler som tänker på sin förnybara el och bryr sig med att sätta upp solceller på taken, fånga regnvatten m.m.

Idag har vi tur att vi kan transportera in energi från grannländer som Tyskland (kolenergi) och även akut starta upp ett oljekraftverk i Karlshamn. Inget av detta går mot Sveriges miljömål. Så då kan man undra hur i hela friden tänker dom när de behöver energin i söder men utbygger ut den i norr.

Vindkraftsproduktion | Vattenkraftverk i Sverige

Här i norr har vi vattenkraft i älvarna som räcker gått och väl plus att vi också har vindkraft och annat, det är mer än vad vi använder upp och det tråkiga med energi är att det går inte att lagra den på något effektivt sätt än. Nu sitter det där nere denna kalla vinter med risk att bli utan ström. Detta är inte ett hållbart sätt att ha det på. Det dessutom tappas massor av ström av att transportera elen genom ledningar. Ju längre det ska transportras ju mer försvinner på vägen. Så jag kan tycka att Sverige som vill bli ett grönare land borde inte bara stats på förnybar energi utan också närproducerad energi så att när temperaturerna sjunker påverkar det inte oss på detta sätt. Det här tror jag är extra viktigt när vi håller på att förändra samhället och förflytta oss från fossilbränslen till elbilar och liknande resurser.

Så bor du i norr denna vinter. Oro dig inte du får dammsuga även vid middagstid.

TA HAND OM DIG & KÖR HÅRT!

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *