Möt klättraren Alba Puigdefabregas

Publicerat av Sara Kingdom den

Jag befinner nu nere i klätterhallen inne på IKSU Sport i Umeå. Här finns både bouldering och repklättring och jag vänjer mig aldrig vid dom färgglada väggarna och den goa stämningen som är i klättergym har, speciellt detta. Jag blir så glad av att bara komma in hit. Det tog mig inte lång tid innan jag hittade igen Alba hängandes halvt upp & ner från ett av problemen. Hon var en av tjejerna som deltog i ’IKSU 100 Boulders’ för några veckor sedan.

Namn: Alba Puigdefabregas
Ålder: 23
Ursprung: Spanish Pyrenees
Studerar: Life Sciences, Umeå Universitet
Typ av klättrare: Ledklättrare

Alba har hållit på med klättring i ungefär åtta år. Det hela började med att hennes bror klättrade och hon berättar att allt som brorsan gjorde, gjorde också hon. Så när han klättrade med vänner följde hon med och har inte slutat sen dess.

Vad fick dig att försätta med klättringen?

Jag skulle säga att det är vardagsutmaningarna kanske, varje dag kan du hitta ett nytt problem. Även människorna du möter inom klättringen är alltid så vänliga vart du än går.

Vad är det du gillar mest med klättringen?

Det är lite annorlunda, om jag bouldrar skulle jag säga att jag gillar att prata med människor, lista ut hur man löser ett problem, försöka och falla och försöka igen. Dessutom gillar jag att klara av dem, the ”show off” är också coolt.

Säger Alba med glimten i ögat. Hon fortsätter:

Men när jag klättrar repklättring så gillar jag det mentala spelet. Du är rädd att du kan falla medan du vet att du är säkrad så du måste bekämpa den rädslan inom dig eftersom det inte finns någon verklig fara men du känner ändå att det kan hända något. Så ja där gillar jag den mentala träningen.

Hur var det att tävla i IKSU 100 Boulders tävlingen?

Det var riktigt roligt! Det kännes faktiskt som en helt vanlig klätterdag med vänner med lite mer spänning i luften. Min hud gav upp där någon gång, haha. Jag tror jag klättrade mer än vad jag någonsin har klättrat tidigare på en och samma dag. Så det var coolt.

Har du tävlat förut?

Ja, tidigare var jag en längdskidåkare, så jag tävlade internationellt innan jag flyttade till Sverige. Så tävlingar är jag väldigt van vid. Detta var dock min första klättertävling.

Vad gillar du bäst vs minst med att tävla?

När man tävlar pressar man sig själv ut ur sin komfortzon och vill se vart sin nästa gräns är och det gillar jag verkligen. Jag gillar att känna smärtan, lidandet och ja se hur jag blivit starkare. Men det är väldigt lätt att jämföra sig själv med andra när man tävlar och den delen gillar jag inte så mycket. Jag antar att många måste jobba på det.

När jag sedan frågade Alba vad hon hade för favorit klätterminne hade hon svårt att välja. Tillslut lyfter hon handen och pekar bort mot en vägg till höger om där vi sitter inne i hallen och svarar:

Efter att jag provat på ett projekt väldigt länge, det var där borta. Det tog mig så många dagar av kämpande för att tillslut matcha slutet och när jag väl gjorde det såg mina vänner och jublade, ja det ögonblicket var väldigt coolt och trevligt, men ja, jag har många bra minnen av att klättra utomhus och så också.

Vad vill du säga till den som läser detta och kanske funderar på att testa på att klättra eller tävla?

Jag skulle bara säga varför inte!? Bara att prova. Du kommer garanterat att bli starkare och du kommer att ha kul. Det här är precis som en stor lekplats.

Innan jag lämnar dig Alba undrar ja gom du har något mål du vill uppnå med klättringen.

Ja, jag har några mest i ledklättring, jag vill förbättra min nivå och som sagt mitt mentala spel. Jag vill jobba på det. Det är lite abstrakt men jag har inget specifikt.

Alba Forstätter:

Jag skulle älska att klättra varje vit här inne på gymmet

Vi kommer skämtsamt överens om att vi båda ska klättra minst en vit (7a) innan jul, å det tror jag absolut att vi båda kan göra!

Efter intervjuen med Alba har jag fått en sån kli i fingrarna att jag bara vill slänga mig upp på väggen och prova på en massa olika boulders. Får du inte lite samma känsla? Medan jag springer iväg och hämtar mina skor så får du ha det alldeles underbart i veckan.

Ta hand om dig & kör hårt!


0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *