Internationella Kvinnodagen 2021 #ChooseToChallange

Publicerat av Sara Kingdom den

Glad internationella kvinnodagen på er! Varje år den 8 mars är det den internationella kvinnodagen, då firar vi kvinnors prestation, ökad medvetenhet mot partiskhet och vidtar åtgärder för jämställdhet. Årets tema är #ChooseToChallange.

”En ifrågasatt värld är en vaken värld och från ifrågasättning kommer förändring. Låt oss välja att ifrågasätta.”

#Choosetochallance – årets tema

Internationella kvinnodagens färger är lila, grönt och Vitt. Lila står för rättvisa och värdighet, grönt står för hopp och vitt för renhet.

Hur kommer det sig att vi har dedikerat en högtidsdag till att hylla kvinnor och checka in hur arbetet mot ett jämställt samhälle går?

Jo, det hela började på tidigt 1900 tal, då kvinnor kände att deras röster inte blev hörda. 1908 marscherade 15,000 kvinnor genom Ny York och krävde kortare arbetsdagar, bättre betalt och röst rätt. Detta blev början på en ny värld. Nu var nationella kvinnodagen skapad i USA.

År 2010 på ”Conference of Working Woman” i Köpenhamn föreslog tyska Clara Zetkin att det skulle finnas en internationell kvinnodag. En årlig dag då kvinnor världen över kunde lyfta fram sina krav och höras. Över 100 kvinnor från 17 länder röstade enhälligt och 2011 hölls den första internationella kvinnodagen i Tyskland, Österriket, Danmark och Schweiz. Andra länder hakade snabbt på. I Sverige har vi firat högtidsdagen från och med år 1912.

1917 i samband med den internationella kvinnodagen inledde ryska kvinnorna en strejk vid namn ”bread for peace” i respons på de 2 miljoner ryska soldater som omkommit i första världskriget. Efter strejkens fjärde dag beviljade regeringen de ryska kvinnorna röstätt.

De Förenta Nationerna drev igenom 1945 ett internationellt avtal som innebar att jämställdhet mellan män och kvinnor skulle vara en grundläggande mänsklig rättighet. 1975 höll FN sin första internationella kvinnokonferens i Mexico och bara några år efter i 1978 sattes Internationella Kvinnodagen in i FN:s högtidskalender.

Vid millennium skiftet hade aktiviteter runt internationella kvinnodagen dött ut i många länder och feminismen var inte ett populärt samtalsämne. Så i 2001 skapades hemsidan Internationalwomansday.com för att tända den gnista som en gång funnits och introducerade relevanta teman för varje år. Vilket håller i än, 20 år senare.

2011 firade Internationella Kvinnodagen 100 år. Det utmärktes på flera håll. Barack Obama (USAs dåvarande president) dedikerade hela mars månad till ”Women’s in History month”. Många kändisar och stora företags gick ut och visade sitt stöd.

Hur firar man?

Denna dag är till för att uppmärksamma kvinnor. Det kan vara i hemmet, arbetet eller globalt som gör/gjort skillnad i ditt och andras liv. Det många gör är att lägga upp en bild och skriva några ord. I år tillexempel lägger personer upp en bild på sig själv med handen upp, taggar #ChooseToChallange & #IWD2021 och visar att de stödjer kvinnor och kamp till ett jämställt liv.

8 mars är också en dag då vi ifrågasätter situationer och lyfter fram den för att få förbättring. Det kan ske på allt ifrån sociala medier till gatuprotester. Dessa händelser händer även året om. Bara att hålla utkik.

TA HAND OM DIG & KÖRT HÅRT!

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *