Intervjuv med snowboardproffset Ylfa Rúnarsdóttir

Publicerat av Sara Kingdom den

Hej läsare. Jag har haft äran att få ställa några frågor till Ylfa Rúnarsdóttir som är en grym snowboardtjej från Island. Hon började åka när hon var runt 14 år och har nyligen blivit signad av ingen mindre än Burton!! Ylfas åkning är i världsklass och hon brinner för att bana en väg för framtidens tjejer.

Hur gammal var du när du började åka snowboard och hur kom det sig att du börja? 

Strax innan jag först provade snowboard fick jag och min bror en skateboard tillsammans. Vi älskade det och var ute hela dagarna. Kanske var det utmaningen, kanske adrenalin, kanske bra sällskap som gjorde att jag fastna direkt för brädsport. Jag hade ingen bakgrund inom vintersport och hade aldrig varit på en skidort innan jag började åka snowboard. Ingen i min familj är intresserad av det riktigt, så jag skulle säga att skateboard fick mig att börja åka snowboard.

Vad fick dig att fortsätta? 

Jag tror att jag visste direkt jag fick en liten inblick i snowboard communityn att jag hörde hemma här.

När visste du att du ville bli proffs och hur känns det att ha blivit signat med Burton?

 Jag visste ganska direkt att jag ville åka snowboard så länge kroppen orkar. 
Jag är väldigt tacksam och tycker det är sjukt kul att vara på Burton Euro teamet nu. Jag vill ständigt skapa bra content och utrycka mig själv genom snowboardåkningen. Jag vet dock inte om jag kommer kunna leva på enbart snowboardåkningen någonsin. Det jag vill framför allt med min snowboardåkning är att ha kul. När jag åker snowboard, det är då jag mår som bäst. 

Vad är det bästa med att åka snowboard? 

Mitt syfte med att dela min åkning med andra är för att förhoppningsvis skapa mer plattform för tjejer inom snowboard industrin och lämna en väg in för fler kvinnor i framtiden.

Vad är ditt bästa snowboardminne?

Det är så mycket som ingår i meningen att åka snowboard för mig så det är svårt att säga vad som är bäst. Det är helheten, att vara utomhus i timmar, människorna, att göra något nytt, problemlösning och kreativiteten när det kommer till filmande och frihetskänslan då man åker, då man glömmer stad och stund och bara är. 

Vad går igenom ditt huvud när du förbereder för ett nytt trick och precis innan du ska utföra det?

Oftast är det bara någon känsla jag får i ett flow eller en session om jag vill prova något nytt. När jag får tanken så vet jag att det är möjligt  och det som funkar bäst för mig är om jag då testar det på en gång. Om jag tänker för mycket på det så känns det som att jag hinner göra mig en medveten uppfattning om att något är ”för svårt” för mig. Jag tror att mycket av min insperation om vad jag gör för trick kommer omedvetet ifrån vad jag kollar på och vilka jag åker med. För mig är det väldigt spännande och inspererande att få åka med andra. 

Vilket tricks är du mest nöjd med och varför?

Jag har kanske inget all time favorit trick, det ändras lite hela tiden beroende på vart man får sin insperation. Det man filmar för street och bacountry känns ofta väldigt speciellt och man ser på det annorlunda p.g.a hur mycket jobb som ligger bakom ett kort klipp på kanske tre sekunder. Från att hitta folket som är redo att lägga ner tiden, leta det perfekta spotten, bygga i timmar, skapa fart, hitta rätt trick för rätt spot, lugna sig själv och överkomma rädslor och sedan när alla dessa bitar faller på plats känns tricket väldigt speciellt.

Blir du någon gång rädd? Vad gör du för att komma över din rädsla? 

Jag blir rädd ofta, på läskiga spots eller när man ska prova något helt nytt. Jag försöker ta ett djupt andetag och inte tänka för mycket. Jag tror att tankarna vi får kring rädsla är vår största begränsning.

Vart kommer vi kunna se dig se dig i framtiden?

Just nu filmar jag för en fullpart i en snowboardfilm som släpps i höst.  Projektet är inte helt officiellt än men jag kommer dela med mig mer info så fort jag kan på min Instagram: @ylfarunars. Jag vet inte vart framtiden tar mig men just nu fokuserar jag på filmandet.

Om du inte redan har så måste du spana in Ylfas feta roll i The Uninvited II, tidskod 15:10 och the big finish 18:00. Jag tycker såklart du borde spana in hela filmen, alla tjejer i den är grymma. Kan även läsa mer om filmen här.

Vad skulle du vilja säga till de som läser detta, som kanske precis börjat åka eller vill börja?

Till dig som kanske precis börjat eller vill börja åka snowboard (och alla oss andra): Våga se dum ut, ha kul, hitta det sätt att åka på som du tycker om (inget är rätt eller fel), le mot andra i backen, våga ta plats!!!


Med dom fina orden lämnar jag er. Visa ert stöd. Följ Ylfa här och checka in dessa videos, videos, videos.

Vi finns ju också på insta @x3mgirls, har du inte redan, gå in och följa oss, dela och bli en del av communityn. Lämna gärna en kommentar med vad du tyckte om intervjun och ifall du tycker vi ska göra fler med andra grymma tjejer.

Ta hand om dig & kör hårt!


0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *