Internationella Kvinnodagen 2022 #BreakTheBias

Publicerat av Sara Kingdom den

Whooho, dagen är här för att sätta extra fokus på kvinnor, hur bra vi är och lyfta fram det underbara som vi gör. IWD (international woman’s day) tema i år är #BreakTheBias. På IWD hemsida beskriver de temat såhär:

  • Föreställ dig en jämställd värld.
  • En värld fri från partiskhet, stereotyper och diskriminering.
  • En värld som är mångfaldig, rättvis och inkluderande.
  • En värld där olikhet värderas och hyllas.
  • Tillsammans kan vi skapa kvinnors jämställdhet.
  • Tillsammans kan vi alla #BreakTheBias

Jag tolkar detta tema att vi inte bara ska titta på jämställdhet mellan män och kvinnor utan även inom gruppen kvinnor. För ett år sedan läste jag en genusvetenskapskurs på universitet om feministiska internationella maktanalyser där vi läste och pratade mycket om just de skildringar som finns kvinnor emellan. Det kanske är svårt att sätta sig in i ibland men det finns minoritetsgrupper som har det inte bara svårare i samhället för att det är kvinnor utan också för t.ex deras religion, sexuell läggning, etnicitet, funktionalitet, klass och ålder. Så ja det finns olikheter/skildringar inom gruppen, vi är alla unika. Så jag tycker det är jättebra att vi detta år uppmärksammar detta och det är allas jobb att se till att vi får leva i ett mångfaldigt, rättvis, inkluderande samhälle där olikheter hyllas och inte trycks ned.

Du kanske har sett att människor runt om i hela världen har lagt upp bilder när det gör så här tillsammans med taggarna #BreakTheBias och #IWD2022. Det här är årets symbol för #BreakTheBias. Du kan alltid lägga ut en bild själv och visa att du stödjer en jämställd värld.

Vill du läsa mer om varför vi firar den internationella kvinnodagen, kan du göra det här i förra årets inlägg.

I år bestämde vi på X3MGirls att anordna tjejskejtshäng på sportlovet just på denna dag uppe i Umeå tillsammans med Umeå Skate & BMX Förening och Umetjejskejt. Vi blev ett härligt gäng på ca 15 personer som skejta, körde skateboard lekar, tryckte tröjor och kollade på tjejskejtfilm. Vi fick även besök av SVT som lyfte fram vårat jobb i Västerbottens kvällsnyheter och Sveriges Skateboardförbund ställde oss någora frågor som de la upp på deras instagram. Mer om dagen kan du läsa här (inom en snar framtid).

Det har känts otroligt bra att skapa en trygg plats för unga tjejer att få vara sig själva, kunna skejta och utmana sig själva både fysiskt och psykiskt speciellt på denna speciella dag i en än mansdominerande sport.

Gjorde du något speciellt för dig eller någon annan denna fina dag på året?

Ta hand om dig & kör hårt!


0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *