IWD 2023 #EmbraceEquity

Publicerat av Sara Kingdom den

Ifall du kanske missat det så är det den internationella kvinnodagen (IWD) den 8 mars varje år. Det är en dag då vi uppmanar fler att prata om hur vi kan skapa en bättre värld för alla i den. Varje år lyfts ett speciellt tema fram, i år är IWD 2023’s tema #EmbraceEquity

Jämlikhet VS Rättvisa:

Visst har vi hört dessa ord mycket och oftast blandat ihop dom eller trott att dom betyder samma sak. Årets tema vill klarlägga att det är två olika ord med två olika betydelser att det är viktigt att vi upplyser om deras olika betydelser. IWD skriver: ”Syftet med IWD 2023 #EmbraceEquity-kampanjtemat är att få världen att prata om varför lika möjligheter inte räcker. Människor utgår från olika platser, så verklig inkludering och tillhörighet kräver rättvisa åtgärder.

Equality: I ett jämlikt samhälle innebär det att varje individ eller grupp av människor ges samma resurser eller möjligheter. Equity:
I ett jämlikt samhälle innebär det att varje individ eller grupp av människor ges samma resurser eller möjligheter.
I ett rättvist samhälle erkänner vi att varje person har olika förutsättningar och allokerar de exakta resurserna och möjligheterna som behövs för att nå ett lika resultat.
I ett rättvist samhälle erkänner vi att varje person har olika förutsättningar och allokerar de exakta resurserna och möjligheterna som behövs för att nå ett lika resultat.

Vilket samhälle skulle du vilja bo i?

Här är två videos som på ett enkelt bra sätt förklarar skillnaderna:

I dessa två videos beskrivs det tydligt hur skillnaden kan vara mellan att bo i ett jämlikt samhälle och ett rättvist samhälle. Vill du läsa på ännu mer om just #EmbraceEquity klicka dig in på IWD’s hemsida här.

Jag vet att det kan kännas orättvist ibland, speciellt när man var liten, att en med inte samma förutsättningar ska få ”mer” än en själv. Ex: Till lunch i skolan får Kerstin potatisbullar till lunch för att hon är allergisk mot morötter och alla andra fick äta den ”äckliga” morotsgrytan. Det ansågs ju när man var liten inte alls jämlikt och rättvist fast det egentligen var det rättvisaste som skolan kunde ha gjort.

Som hon beskriver i slutet på video nummer två att det är lite så vi har blivit lärda. Därför är det viktigt att förstår skillnaderna mellan jämlikt & rättvist och tillsammans jobba mot en rättvis värld.

Vad du kan göra:

Sprid uppmärksamheten om #EmbraceEquity med att dela detta inlägg, dela en bild av årets pose, använd hashtaggen och för diskussioner med dom runt om dig och hör vad deras tankar är. Titta där du brukar hänga om det verkligen är rättvist att alla har samma förutsättningar när dom vistas där.

Ta hand om dig & kör hårt!

Information hämtad från: https://www.internationalwomensday.com/Theme
Läs mer om fjolårets tema här: https://www.x3mg.se/2022/03/08/internationella-kvinnodagen-2022/


0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *